Hoe staat het met de voetbalclub in Manchester die ruim 10 jaar geleden is opricht via de inmiddels bekende supporters trusts? Het verhaal van FC United of Manchester (FCUM) werd een aantal jaar geleden als revolutionair beschouwd in dit moderne voetbaltijdperk. Waar steeds meer investeerders uit verre oorden een Europese voetbalclub kopen, als speeltje of als investering, zijn er de laatste jaren verschillende bewegingen opgang gekomen die zich hier tegen verzetten. Het doel van deze “supporters trusts”, meer inspraak in het beleid van de club. Een voetbalclub is van de fans en dat zal ook zo moeten blijven volgens supporters direct, een organisatie die clubs ondersteund in de transitie op dit vlak.

Eén van de meest bekende verhalen over supporters trusts in Europa is die van de club FC United of Manchester. De club die werd opgericht uit protest tegen de commercialisering, die binnen Manchester United steeds extremere vormen aan ging nemen. De uiteindelijke overname van de club door Malcolm Glazer was voor ruim 3000 supporters de druppel en deze groep fans richtte in 2005 FC United op. FC United (later FC United of Manchester), een voetbalclub gelegen in de wijk Moston, zo’n 5 kilometer buiten het stadscentrum, startte als voetbalclub zonder een eigen stadion en zonder financieel kapitaal.

Het eerste jaar speelde club in de North West Counties Football League, het tiende niveau van Engeland. Door twee jaar op rij te promoveren en de jaren er na steeds net aan het kortste eind te trekken in de strijd om promotie speelt de club inmiddels op het zevende niveau in Engeland, de National League North. Het gemiddeld aantal toeschouwers van de club is enorm voor de divisie waar ze in spelen. Het fanatisme van de fans kenmerkt zich ook door de vele liederen die verwijzen naar de identiteit van de club.

This is our club, it belongs to you and me

This is United, United FC

We will never go home, but we never feel down

When we build our own ground (Tegenlicht, baas in eigen club, 2014)

De club had geen eigen stadion en speelde in de beginjaren na oprichting in Gigg Lane, de thuishaven van Bury FCgigg_lanes_manchester_rd_stand. Vanaf 2011 begon de bouw van het eigen Broadhurst Park. Voor de bouw van het stadion was 6,5 miljoen pond nodig. Van die 6,5 miljoen pond is ongeveer de helft gefinancierd door de fans zelf. Iedere fan had de kans om een aandeel te kopen voor een bedrag naar keuze. Democratie staat hoog in het vaandel van club. Vandaar ook dat, ongeacht het bedrag, ieder lid een gelijke stem heeft in de club. Door het democratisch proces, de verdeling van macht, is het gevoel van binding enorm sterk binnen deze club. Door deze sterke binding hebben niet alleen de fans de club financieel ondersteund maar hebben de fans ook meegewerkt tijdens de bouw van het stadion.

Het stadion biedt plaats aan 4400 toeschouwers. Inmiddels kent FC United of Manchester 3672 leden. Op de vraag of de club ooit zal toetreden tot de Championship of Premier League is het antwoord simpel, nee. Daarvoor is het marktpotentieel simpelweg te klein. Zullen de fans van FC United of Manchester daar ook maar een seconde wakker van liggen, ook hier is antwoord nee. Deze fans kunnen hun eigen tradities en fancultuur in eren houden, wellicht een veel mooier bezit dan een volle prijzenkast.

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Broadhurst_Park_opening.JPG

Ben je in de buurt van Manchester en geïnteresseerd in de club, breng dan een bezoekje aan het stadion. Zeg nou zelf, hoe vaak krijg je de kans om eens met de eigenaar van een club en een stadion een praatje te maken.

 

Laat een Reactie achter